Opleidingen

Richtlijnen van onze sectorale opleidingen

De sociale fondsen bieden erkende opleidingen aan voor de bedienden en arbeiders van de paritaire comités 119, 202, 311 en 312. De opleidingen zijn gratis, vormen een toegevoegde waarde bij de competentieontwikkeling van medewerkers uit de handelssector en hebben als doel om deze medewerkers te ondersteunen in hun dagelijkse functies, die steeds veeleisender worden.

 • Sectorale opleidingen
 • Cevora opleidingen
  • Open aanbod
  • Incompany - update 2024
  • Selecteer hierboven over welke vorm je meer info wilt en lees de richtlijnen hieronder!

    

   Al onze opleidingen zijn gratis voor medewerkers uit onze sociale fondsen.

   De meeste opleidingen worden in open aanbod georganiseerd gespreid over heel België op 10 verschillende locaties gedurende het hele jaar. 

   Het grote voordeel? Deelnemers uit verschillende winkels zitten samen en kunnen ervaringen uitwisselen en best practices delen. 

   Richtlijnen voor het open aanbod

   • 01

    Inschrijven voor een sessie

    Ga naar onze opleidingskalender en kies de gewenste opleiding. Deelnemers kan je hier rechtstreeks inschrijven. 

    Opleidingskalender
   • 02

    Deelnemers

    Gelieve maximum 5 deelnemers van dezelfde onderneming in te schrijven per opleidingssessie. 

    Wanneer je meer dan 5 deelnemers wil inschrijven, kan je deelnemers op de wachtlijst zetten. Drie weken voor de opleiding worden de deelnemers op de wachtlijst gecontacteerd als er nog plaatsen vrij zijn. 

   • 03

    Subsidie

    De werkgever ontvangt een bijkomende subsidie van 80 EUR per halve dag per deelnemer. 

    Deze premie wordt automatisch uitbetaald in het begin van het volgende jaar op basis van de aanwezigheidslijsten. 

    In het inschrijvingsformulier van de deelnemer wordt gevraagd naar het rekeningnummer waarop de subsidie mag worden uitbetaald. 

  • Selecteer hierboven over welke vorm je meer info wilt en lees de richtlijnen hieronder!

    

   Naast het open aanbod, kunnen al onze opleidingen ook Incompany aangevraagd worden. 

   Onze opleider komt dan bij jullie ter plaatse. Het enige wat je moet voorzien is een gepaste opleidingslocatie. Lees alle richtlijnen hieronder! 

   Richtlijnen voor een Incompany opleiding - Update 2024

   1. Wat zijn de voorwaarden?

   • 01

    Aantal sessies

    Van elke opleiding kan je maximaal tien (gratis) Incompany sessies aanvragen per jaar. De sessies die je in een jaar niet opneemt, zijn niet overdraagbaar naar het volgende jaar. 

    Uitzondering voor de taalcoaching en opleidingen ergonomie, zie hiervoor de betreffende opleidingspagina's.

   • 02

    Deelnemers

    Het minimumaantal deelnemers is acht. Het maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de opleiding. Zie de maxima van elke opleiding op de specifieke opleidingspagina op de website.

    NIEUW 2024: Binnen de maand na het vastleggen van de opleidingsdata met de opleider dien je voor alle aangevraagde sessies een inschrijvingslijst met minstens acht deelnemers door te sturen naar de opleider. Pas als aan deze voorwaarden is voldaan, keuren wij de aanvraag definitief goed.

    Als er nadien toch geen acht deelnemers kunnen deelnemen en je de opleiding niet wenst te annuleren (zie Annulatie), kan de groep aangevuld worden met andere door jou gekozen werknemers. Indien er op de opleidingsdag zelf minder dan vijf deelnemers (het absolute minimum) effectief aanwezig waren, zonder geldige afwezigheid (bv. ziekte) zal alsnog een annulatievergoeding van 1200 EUR aangerekend worden.

    Uitzondering voor de taalcoaching en opleidingen ergonomie, zie hiervoor de betreffende opleidingspagina's.

   • 03

    Locatie en catering

    Bij Incompany opleidingen gaat de opleiding op een door jullie gekozen locatie door. 

    De kost van de locatie (en catering) wordt gedragen door jouw onderneming zelf. Gelieve op voorhand met de opleider af te stemmen of de (technische) infrastructuur en de opleidingslocatie voldoet aan de vereiste criteria. 

    Wanneer je zelf geen locatie ter beschikking hebt, kan Commerce Training je enkele locaties voorstellen. Contacteer hiervoor onze opleidingscoördinator Amélie Veldekens, via info@commercetraining.be

   • 04

    Annulatie

    Als je een geplande opleidingsdag wenst te annuleren, kan dit kosteloos tot 31 kalenderdagen voor de opleidingsdatum. Annuleer je de sessie tussen de 30 en 7 kalenderdagen voor de opleiding, dan wordt een annulatievergoeding aangerekend van 285 EUR per geannuleerde opleidingsdag. Als je de sessie binnen de 7 kalenderdagen voor de opleidingsdag annuleert, wordt een annulatievergoeding aangerekend van 1200 EUR per geannuleerde opleidingsdag. 

    Uitzondering voor de taalcoaching, zie hiervoor de betreffende opleidingspagina.

   • 05

    Subsidie

    Bij de Incompany opleidingen heb je geen recht meer op een bijkomende subsidie van het sociaal fonds zoals geldig in het open aanbod.  

   2. Hoe verloopt het proces?

   • 01

    Aanvraag

    Je kan een Incompany aanvraag indienen voor een opleiding door het formulier in te vullen via de website. Ga naar het sectoraal opleidingsaanbod en kies voor de gewenste opleiding. Op de opleidingspagina kan je een formulier terugvinden om een aanvraag in te dienen. 

   • 02

    Goedkeuring

    Jouw aanvraag wordt goedgekeurd door de opleidingscoördinator van Commerce Training, die je in contact brengt met de opleider. De aanvraag wordt goedgekeurd van zodra aan alle voorwaarden zijn voldaan (Zie 1. ‘Wat zijn de voorwaarden’). 

    Bij een eerste aanvraag zal een opleidingsconsulent van Commerce Training met jou contact opnemen om je aanvraag in detail te bespreken en je verdere vragen, indien die er zijn, te beantwoorden. Je kan ook steeds bij ons terecht voor al je vragen of opmerkingen via info@commercetraining.be

    NIEUW 2024: Binnen de maand na het vastleggen van de opleidingsdata met de opleider dien je voor alle aangevraagde sessies een inschrijvingslijst met minstens 8 deelnemers door te sturen naar de opleider. Pas als aan deze voorwaarden is voldaan, worden de aangevraagde sessies definitief goedgekeurd. (zie 1. ‘Wat zijn de voorwaarden’). 

   • 03

    Opleider

    Na de aanvraag word je via mail in contact gebracht met de betreffende opleider om een intakegesprek in te plannen. Je kan samen met de opleider voorlopige opleidingsdata vastleggen en indien nodig, andere concrete afspraken maken rond de inhoud van de opleiding. De afgesproken opleidingsdata blijven onder voorbehoud tot je een inschrijvingslijst met minimum 8 deelnemers bezorgt (zie hierboven bij ‘Goedkeuring’). 

    Onze opleiders staan steeds open voor een op maat gemaakte opleiding naar de noden van je onderneming, binnen wat voor hen mogelijk is. De opleider communiceert de finale data, afspraken en eventuele aanpassingen aan Commerce Training. 

    De kost van de opleider wordt gefinancierd door jouw sociaal fonds (119, 202, 311 of 312). De factuur van de opleider wordt na de opleiding rechtstreeks naar Commerce Training gestuurd, je hoeft hier dus nergens tussen te komen. 

   • 04

    Na de opleiding

    Op het einde van de opleidingsdag vullen de deelnemers ons online evaluatieformulier in. Op die manier willen we de kwaliteit van onze opleidingen bewaken. Je kan steeds de antwoorden van het evaluatieformulier opvragen bij ons via info@commercetraining.be

    Na de opleiding bezorgt de opleider ons de getekende aanwezigheidslijsten

   Hoe vermijd je onnodige kosten?

   • Voorzie vóór je een aanvraag indient of je al acht deelnemers hebt
   • Stuur op tijd de inschrijvingslijst met minstens acht deelnemers door naar de opleider 
   • Annuleer een opleidingssessie gratis tot 31 kalenderdagen voor de opleidingsdag
  • Cevora no background

  Naast ons sectoraal opleidingsaanbod, kan je ook medewerkers inschrijven in het aanbod van Cevora, of opleidingen van Cevora Incompany aanvragen. 

  Ga naar de opleidingscatalogus van Cevora. 

   

  Elke onderneming krijgt van Commerce Training 20 “units” per jaar om medewerkers in te schrijven voor opleidingen van Cevora. 

  Met 1 unit kan je een medewerker inschrijven in : 

  • een halve dag klassikale opleiding (een hele dag = 2 units)
  • een virtual classroom (3 of 6 uur)

  Webinars kunnen onbeperkt gevolgd worden, daar zijn geen units voor nodig. 

  Je kan zelf een combinatie maken van de mogelijkheden, een voorbeeld: 5 hele dagen klassikale opleiding + 5 virtual classrooms + 5 e-learning modules. Alle combinaties zijn mogelijk. 

   

  Online opleidingen

  Voor online opleidingen gebruikt Cevora altijd Zoom.

   

  Incompany opleidingen

  Wil je liever een opleiding van Cevora bij jouw in de onderneming organiseren? Een Incompany opleiding organiseren kost je 10 units. Je kan dus per jaar twee Incompany opleidingen van Cevora organiseren, met minstens 6 deelnemers. 

  We rekenen op jouw om het volgende te voorzien: 

  • Een geschikt lokaal met projector/beamer. Er moet ook een flipchart en/of whiteboard zijn.
  • Een lunch voor alle deelnemers en voor de docent.

   

  Lees meer over Cevora:

  FAQ Cevora opleidingen Informatie over het sociaal fonds 200

  Open aanbod

  • 01

   Inschrijvingsprocedure

   Ga naar het opleidingsaanbod op de website van Cevora, en schrijf je medewerker in. Hiervoor heb je een MyCevora-account voor HR nodig.

   Wanneer de deelnemer zich inschrijft, wordt er automatisch een myCevora-account aangemaakt. Dit account geeft de deelnemer toegang tot het online leerplatform van Cevora, Karibu. 

   In beide gevallen zijn er twee mogelijke scenario’s:

   1. De organisatie is gekend bij Cevora. 

    Als jouw organisatie gekend is bij Cevora, wordt de inschrijving ter goedkeuring doorgestuurd naar Commerce Training. Als de opleidingsaanvraag wordt goedgekeurd*, krijgt de deelnemer een bevestiging van inschrijving.

   2. De organisatie is niet gekend bij Cevora. 

    Als jouw organisatie nog niet gekend is bij Cevora, dan zal Commerce Training jouw gegevens bezorgen aan Cevora zodat zij een account kunnen aanmaken. 

    Vul dit formulier in zodat wij uw gegevens kunnen bezorgen aan Cevora. 

    Deze gegevens bevatten: naam, voornaam, mailadres, telefoonnummer, RSZ-nummer, BTW-nummer, adresgegevens en paritair(e) comité(s). U vindt hier het privacybeleid van Cevora. Voor vragen of wijzigingen kan u terecht bij gdpr@cevora.be.

    De opleidingsaanvraag wordt daarna ter goedkeuring doorgestuurd naar Commerce Training. Als de opleidingsaanvraag wordt goedgekeurd* krijgt de deelnemer een bevestiging van inschrijving. 

    

   *Voorwaarden van goedkeuring: 

   • De medewerker werkt binnen PC 202, 311 of 312 
   • Je hebt nog voldoende units
   • De opleiding komt niet voor in het opleidingsaanbod van Commerce Training
  • 02

   Annulatie

   Wil je een inschrijving voor een opleiding wijzigen of annuleren? Laat dit tijdig weten, anders riskeert je bedrijf annulatiekosten.

   Hoe?

   • Tot de dag vóór de groepssessie: via myCevora. Je krijgt een bevestiging per e-mail.
   • De ochtend van de groepssessie: stuur een mail naar planning@cevora.be.

    

   Gaat het om een meerdaagse opleiding? Dan rekenen we deze kost aan per lesdag dat iemand afwezig is zonder te verwittigen.

    

   Waarom rekenen we deze annulatiekosten aan?

   Omdat:

   • elke inschrijving geld kost (cursus, catering, enz.), ook al hoef jij niet te betalen om deel te nemen,
   • de docent zich voorbereidt op een bepaald aantal mensen,
   • er mogelijk iemand op de wachtlijst staat, die de kans niet krijgt om deel te nemen.

    

   Kan achteraf een doktersattest opsturen worden om deze kosten te vermijden? Neen, ook als de medewerker ziek is, moet dit ook tijdig verwittigd worden. 

    

   Hoeveel bedraagt een annulatie? 

   • 175 EUR per persoon voor een klassikale opleiding
   • 150 EUR per persoon voor een online-opleiding 

  Incompany opleiding

  • 01

   Aanvraagprocedure

   Je moet hiervoor een myCevora-account voor HR hebben. 

   Twee mogelijke scenario’s:

   1. De organisatie is gekend bij Cevora en je hebt een myCevora-account voor HR: 

    Als jouw organisatie gekend is bij Cevora, kan je een mail sturen naar planning@cevora.be met volgende gegevens: 

    - Titel van de opleiding zoals die vermeld staat op de website, 
    - De gewenste startperiode, 
    - Het geschatte aantal deelnemers, 
    - De locatie waar je de opleiding wenst te organiseren. 

    Daarnaast wordt de aanvraag ter goedkeuring doorgestuurd naar Commerce Training. Als de opleidingsaanvraag wordt goedgekeurd*, krijgt je een bevestiging van de aanvraag. 

   2. De organisatie is niet gekend bij Cevora en je hebt nog geen myCevora-account voor HR:

    Als jouw organisatie nog niet gekend is bij Cevora, dan zal Commerce Training jouw gegevens bezorgen aan Cevora zodat zij een myCevora-account voor HR kunnen aanmaken. 

    Vul dit formulier in zodat wij uw gegevens kunnen bezorgen aan Cevora. 

    Deze gegevens bevatten: naam, voornaam, mailadres, telefoonnummer, RSZ-nummer, BTW-nummer, adresgegevens en paritair(e) comité(s). U vindt hier het privacybeleid van Cevora. Voor vragen of wijzigingen kan u terecht bij gdpr@cevora.be.

    Daarnaast wordt de aanvraag ter goedkeuring doorgestuurd naar Commerce Training. Als de opleidingsaanvraag wordt goedgekeurd*, krijgt je een bevestiging van de aanvraag. 

    

   *Voorwaarden van goedkeuring: 

   • De medewerkers waarvoor je de Incompany opleiding organiseert, werken binnen PC 202, 311 of 312 
   • Je hebt nog voldoende units
   • De opleiding komt niet voor in het opleidingsaanbod van Commerce Training
  • 02

   Annulatie

   Hoe vermijd je deze kosten?

   • Registreer alle deelnemers ten laatste twee weken voor de start van de opleiding. Zijn er op dat moment minder dan 6 deelnemers ingeschreven? Dan annuleren wij de opleiding en wordt er een bedrag van € 500 in rekening gebracht.
   • Wil je zelf je incompany-aanvraag annuleren? Doe dit voordat de datum is vastgelegd. Als je annuleert eens de opleiding ingepland is, dan brengen we een bedrag van € 500 in rekening.
   • Zorg dat het minimum aantal deelnemers aanwezig is. Blijkt, na de opleiding, dat dit niet het geval was? Dan rekenen we een forfaitaire kost aan van € 250 per ontbrekende deelnemer.

Gerelateerde pagina's

 • Icoon_opleiding
  Sectoraal opleidingsaanbod
 • Kalender
  Opleidingskalender
 • Spaarvarken
  Regionale & sectorale subsidies
 • Checklist
  Richtlijnen en infofiches van onze sectorale opleidingen
 • Icoon_Begeleiding en ondersteuning
  FAQ's bij het sectoraal opleidingsaanbod